Kontakt os på tlf.:

40 31 99 44

Vi er medlem af:

Tekniqs

Garantordning

Intet er for stort, for småt eller umuligt!​

​Louis Petermann

​Louis Petermann voksede op i faderes blikkenslagerværksted og valgte at gå i faderens fodspor. Her i værkstedet i Præstegade fulgte den unge Louis det gamle, ædle håndværk med faderen siddende på sin skammel, i færd med at udstandse køkkengrej og bukke rør m.m. Faderens personlighed gjorde et stort indtryk på den unge . Her tog man huen af når man trådte ind i Max Petermanns værksted, og titulerede ham med Hr. Petermann har naturligvis haft håndværket i blodet så og sige fra fødslen i Præstegade. 

​Han kunne hurtigt komme efter kunsten at udøve et gedigent håndværk efter de mange timer i værkstedet siden de første spæde skridt. Og med landets bedste læremester fik Louis den håndværksmæssige balast, der siden skulle gøre ham lige så kendt som faderen for sin kunnen ud i blikkenslagerfaget. Men den unge Louis var også på det tidspunkt i gang med at grundlægge sit fremtidige familieliv. For købmandsdatter Dagmar kendte han fra skolen. Og så gik de begge I den samme danseskole. Et passende par der klædte hinanden – den dygtige unge flotte Louis og den kønne købmandsdatter Dagmar. I 1947 begyndte de to unge at komme sammen. Året efter blev de forlovet og I 1949 blev de gift. For Louis og Dagmar betød opvæksten i Ribe også, at deres mange kontakter ud i byens net af håndværkere blev grundlagt her. Alle kendte alle – for Ribe var knap så stor dengang.

I skole

For Louis kom håndværket ind ved besøgene i faderens værksted hvor der altid foregik noget spændende for en ung dreng, og siden hen da han gik i lære hos faderen. Men tiderne var anderledes end i faderes læretid i Meiningen. Der var kommet en teknisk skole til som en del af det, at blive udlært blikkenslager. Og her beviste den unge Louis at han kunne sit håndværk – ganske som faderen. Det blev til sølv. Efter at have fået sit svendebrev fortsatte Louis i sin faders virksomhed, som omfattede alt, lige fra at håndtere de tunge blyplader på kirketage over tagrender og udløbsrør til at kunne lodde og udstandse kasseroller og lygtelamper . Og på den måde blev hans faders mange håndværksmæssige færdigheder også Louis´. Desuden lærte han hvordan man driver en virksomhed, og omgås sine kunder. Louis´ “skoletid” i firmaet sluttede med faderens død i februar 1950. Nu var det Louis der for alvor overtog roret og skulle drive firmaet videre. Og der var nok at se til og nok af opgaver. Louis´ hustru Dagmar husker stadigvæk den første tid, hvor Louis havde givet tilbud på og fået blikkenslagerarbejdet på den nybyggede Valdemarskole. “Vi havde 6.000 kr. stående i depositum i forbindelse med vores arbejde på Valdemarskolen, som først kunne komme til udbetaling året efter færdiggørelsen i 1951. Og netop disse 6.000 kr. Betød at vi kunne, som nogen af de første unge mennesker i Ribe – ja, husk på vi kun var 27 år på det tidspunkt – købe vores første bil. En folkevogn bobbel-model. For Louis havde fået et stort arbejde på Skrydstrup Flyveplads, hvor jeg har regnet ud at han lagde 1402 kilometer tagrender og 308 kilometer afløbsrør. Det gav en omsætning på 76.654 kr. den gang.

Louis tager over

Selvom Louis reelt havde overtaget sin fars firma måtte han vente helt frem til 1960 med at blive egenrådig. Det skyldes, at Magdalene fortsatte med at eje firmaet, og her tjente til livets ophold som regnskabsfører. Hun havde jo ingen aldersrente, og så gjorde man det på den måde førhen, fortæller Dagmar. Louis og Dagmar fik 34 år som ejere af blikkenslagerfirmaet, men Louis og Dagmar har reelt levet med firmaet og i dets ånd, siden de var purunge. Selvom Louis passede sit håndværk og ikke var nogen offentlig person –ja, så blev han ligeså respekteret for sit håndværk. Det viser en større artikel i Randers dagblad om det nye blytag til Granslev Kirke. Her lyder overskriften lørdag den 28. November 1957 “En hemmelighedsfuld kunst at støbe tag-plader i bly” og den handler naturligvis om en af landets fornemmeste repræsentanter for blikkenslagerfaget: - Blikkenslager Louis Petermann, Ribe. Der var vel kun fem blikkenslagerfirmaer i Danmark der kunne støbe blyplader til tag, forklarer Dagmar både stolt og vemodigt. Og artiklen bekræfter hendes gode hukommelse, for her fortsætter artiklen: “Der findes fem blystøbere i hele landet, og hvis man spørger dem hvordan man bærer sig ad med at fremstille plader til et kirketag, faar man lidt at vide. Hvis man nu sætter sig for at studere arbejdsgangen, kan man nok opdage den umiddelbare fremgangsmaade – men det vil kun føre til skuffelser, hvis man forsøger at eftergøre blystøberens kunst. Der er hemmeligheder, der ikke lader sig røbe for allé og enhver. En af hemmelighederne er – trods alt – blevet aabenbaret: Sandformen, hvori blypladen skal støbes, maa glattes med en mureske og mureskeen smøres med et alterlys, der skal stjæles ved nattetide fra en kirke – helst fra den, der skal tækkes med blyet”, skrev altså Randers Dagblad i 1957. “8 tons bly lagde Louis og hans hjælpere på Granslev Kirke ved Randers.

​Fakta

Louis Petermann

Født: 9. februar 1925 i Ribe

Død: oktober 1994

Gift med Dagmar 8. oktober 1949

Sølvbryllup 1974

Udlært i faderes blikkenslagerfirma

Overtagelse af Blikkenslagerfirmaet Petermann 1960

Børn

Erik Hager Petermann 1951

Else Falby (Dagmars ungpigenavn) Petermann1955

Svend Hager Petermann 1960

Radioreklame

"Lydspor produceret
​af KOMO A/S"

​​​www.komo.dk

HVEM ER VI?

​Blikkenslager Brixgaard

CVR: 18239744

KONTAKT OS

​Telefon: 40 31 99 44

E-mail: kim@brixgaard.dk

FIND VEJ

Ørstedsvej 47, ​6760 Ribe

Find vej med Google map

FACEBOOK

Blikkenslager Brixgaard
Ørstedsvej 47, 6760 Ribe


Telefon: 40 31 99 44
CVR: 18239744
kim@brixgaard.dk